• MUSCAT DE HAMBURG

MUSCAT DE HAMBURG

  • Cod produs: V002
  • Disponibilitate: În Stoc
  • Pret:
  • 10,00 Lei


  • Fără TVA:9,17 Lei

  - SAU -  

Origine

Se ignoră originea exactă a acestui soi care poartă numele orașului Hamburg, unde se cultivă de mult în sere. Din Germania a trecut în Anglia (1860), încât unii ampelografi au avansat ipoteza că ar fi rezultat din încrucişarea celebrului soi Frankenthal, răspândit la acea vreme în serele din Anglia, cu soiul Muscat de Alexandria. Prin urmare, ar fi un hibrid în F1 între Muscat de Alexandria şi Frankental.

Strugurii

Sunt mari, rămuroşi, cu ramificaţiile secundare foarte dezvoltate; pedunculul este lung şi erbaceu, la fel şi restul ciorchinelui. Boabele sunt mari, cărnoase, crocante, cu gust puternic de muscat şi acoperite cu un strat gros de pruină. În cultură se întâlnesc două biotipuri de Muscat de Hamburg: un biotip cu boabe sferice-ușor ovale, colorate uniform în negru-albăstrui, considerat cel mai valoros şi altul cu boabe elipsoidale, colorate neuniform în roşu-violaceu, mai puţin valoros.

Însuşirile biologice

Perioada de vegetaţie mijlocie 165 -170 zile, timp în care necesită peste 30°C temperatură globală. Are o creştere vegetativă puternică şi fertilitate bună, 50-60% din lăstari sunt fertili. Este sensibil la meiere şi margeluire, fenomene care se manifestă puternic spre vârful ciorchinilor. În anii cu condiţii climatice nefavorabile, în timpul înfloritului, florile nu leagă şi cad în masă, acesta constituind defectul major al soiului Muscat de Hamburg. Rezistenţe biologice: mijlocie la ger (-18°C) slabă la secetă; foarte sensibil la mană, făinare şi putregaiul cenuşiu al strugurilor. În zonele de şes este puternic atacat de molii.

Cerințele agrotehnice

Muscat de Hamburg are nevoie de multă căldură şi insolaţie, de aceea se cultivă în condiţii bune în podgoriile din zonele colinare subcarpatice. Preferă solurile uşoare, bine aprovizionate cu substanțe nutritive şi apă. Pentru asigurarea polenizării suplimentare, în plantaţii se asociază în sortiment biologic cu soiul Cinsaut: 2 rânduri de Muscat Hamburg, 1 rând de Cinsaut cu care se aseamănă la struguri. Necesită tăiere lungă cu 8-10 ochi, forma de conducere recomandată fiind capul înaltat dr. Guyot. Tăierea în cepi de rod duce la diminuarea producţiei. Încărcătura la tăiere este de 12-15 ochi/m².

Însușirile agrotehnice și tehnologice
Muscat de Hamburg întruneşte cele mai înalte însușiri tehnologice, fiind considerat \\\"regele soiurilor de masă\\\". În condiţiile ecoclimatice din ţara noastră, măturarea strugurilor se realizează cu 10-15 zile după Chasselas dore (soi de epoca a IV-a). În sudul ţării măturarea strugurilor începe încă pe la finele lunii august, iar în podgoriile subcarpatice în tot cursul lunii septembrie. Producţiile obţinute sunt mijlocii (10-14 t/ha), din care 60-70 % reprezentând producţia marfă. Durata de conservabilitate a strugurilor pe butuc este redusă (10-15 zile), după care boabele se zbârcesc şi pierd din aromă. La măturarea deplină, strugurii acumulează cantităţi mari de zahăr (160-170 g/l), aciditatea rămâne echilibrată (4,5-5,5 g/l H2SO4), încât strugurii se pot vinifica, obţinându-se vinuri uşoare de masă.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun